ידידותי ללהט"ב

הטיפולים ניתנים גם בוידאו

חיפוש

מעצבים מחדש את הכעס: איך לתעל רגשות שליליים לחיוביים?

Getting your Trinity Audio player ready...
זמן קריאה: 4 דקות

גברים רבים מתמודדים עם רגשות שליליים שמתעוררים בתוכם. מאז השביעי באוקטובר, גירויים שונים מגבירים את היווצרותם של רגשות שליליים. הם יכולים להתעורר סביב שירות מילואים ארוך, סביב חשש לביטחון האישי והמשפחתי, דאגה לפרנסה ועוד.

רגשות קשים עלולים להתגלם בצורה של התפרצויות כעס, התנהגות לא מווסתת ובפגיעה במערכות יחסים שונות. הצטברות של כעס, טינה, חוסר אונים ותסכול, עלולה להוביל להרס של מערכות יחסים עדינות ומשמעותיות.

חוסר הוויסות נובע בין השאר, מקושי להתמודד עם רגשות שליליים ועם חוסר יכולת לתעל רגשות שלילים לתחושה אישית חיובית יותר ובעלת שליטה על החיים. פגיעה במערכות היחסים החשובות לך, היא עלולה להוביל לבדידות, לחוסר ביטחון אישי ולריחוק מהסביבה ומעצמך.

מדוע קשה להתמודד עם רגשות קשים לאורך זמן?

הרבה אנשים מוצאים את עצמם מתפלאים על התנהגויות שיוצאות מהם. בעיקר התנהגויות שנובעות מכעס עצום, שפשוט התפרץ לו. בלי הזמנה, בלי שליטה ובלי שהוא מרחם עליהם. כמו להבה ששוחררה מלהביור, שנפל על הריצפה והתפוצץ.

תחושות קשות של אשמה, בושה, חרטה וחוסר ערך, יכולות להתעורר באופן טבעי ולהחמיר את המצב האישי. אף אחד לא רוצה להיות מובל על ידי עצמו, למחוזות שאין לו רצון להגיע אליהם. במיוחד כשמדובר ביחסים כמו זוגיות, הורות, עבודה, חברים וגם עם אנשים זרים.

איזה מין בן אדם אני? זו שאלה אמיתית וחשובה שמתעוררת במצבים של חוסר שליטה, סביב הצטברות של רגשות קשים. איזה מין אדם אני, שלא יכול להרגיש חוסר אונים וחוסר שליטה? זו שאלה בעלת חשיבות עליונה, שיש לתת עליה את הדעת.

קשה מאוד להתמודד עם רגשות שליליים, כי הם בלתי נסבלים לאורך זמן והם גורמים לנזקים רבים הן נפשיים והן גופניים. בשעת כעס, הם עלולים להתפרץ ולגרום להקלה מסוימת בטווח המיידי, אבל לסבל בטווח הקצר והארוך.

ביטויים של עומס עצום של רגשות שליליים, יכולים להתבטא בין השאר בהתפרצויות, בניתוק מהסביבה, בהימנעות וגם במעורבות יתר. בנוסף, בצעקות, בהאשמות, בפגיעות מילוליות ובניתוק רגשי. כל אלה מקשים להרגיש רגשות שליליים, עד שהם נהיים בלתי נסבלים.

המחיר האישי והחברתי של ביטוי רגשי לא מווסת

ביטוי לא מווסת לאורך זמן, עלול לגרום למחיר כבד בהיבטים שונים של החיים. המחיר יכול להתבטא בירידה בבריאות הפיסית, בהיבטים משפחתיים וחברתיים וגם לירידה באיכות הבריאות הנפשית. הצטברות של כעס, תסכול וחוסר אונים, עלולה להוביל למחירים כבדים אלה ואחרים.

אם אתה מרגיש יותר ויותר שאנשים מתרחקים ממך, או שהם מוצאים תירוצים לא להיפגש איתך, יכול להיות שגם אתה סובל מביטוי רגשי לא מווסת. אולי ההתרחקות ממך, היא בכלל מסיבות אחרות. אבל, יכול להיות שיש גם קשר למשל בין מצב רוח ירוד, לבין התבטאויות קשות כלפי אנשים בסביבה שלך.

בדידות וגם מיעוט בחברים, הוא אחד המופעים הבולטים של התפרצויות זעם, אמירות קשות והתנהגויות בעלות אופי מרחיק. אתה יכול לשמוע אמירות על אנשים אחרים שסובלים מקשיים דומים כמו: "הוא בלתי נסבל, הוא תמיד בעצבים." וגם: "אני התרחקתי ממנו, בסוף הוא תמיד מתפרץ עלי."

מחירים נוספים הם גופניים ונפשיים. חיפוש מהיר ברשת יעלה את הקשר בין סטרס ובין בעיות גופניות רבות. אתה בטח מכיר חלק מהקשרים. אבל, האם שמת לב מה קורה בגוף שלך? מה מצב לחץ הדם, הדופק, איכות השינה ומצב הרוח שלך?

חוסר ויסות רגשי וצבירת רגשות קשים, עלול להביל לאורך זמן לתחושות דומות לדיכאון ואולי גם לדיכאון. בנוסף, הביטחון העצמי עלול לרדת וכתוצאה מכך עלולות להופיע חרדות וגם פחדים. כשאנחנו לא בוויסות, הרבה פעמים הערך העצמי מתערער, מה שמוביל למעגלים שליליים של חוסר אונים שמתבטא בהתפרצויות וכיוצא בזה.

ההכרה במחירים האישיים שציינתי וגם אחרים, יכולה בסופו של דבר לרתום אותך לתזוזה לעבר שינוי. ההכרה שהתפרצויות זעם, דיבור מקטין והתנהגויות חברתיות הימנעותיות, גורמות לך לשלם מחירים גבוהים ומיותרים, מובילה לפעולה. הכרה זו, תאפשר לך להתחיל תהליך של ויסות ותיעול הרגשות הקשים, למחוזות טובים ובריאים.

איך לתעל רגשות קשים למקומות אחרים?

כעס, תסכול, אכזבה וחוסר אונים, לא חייבים להיות מתועלים להתפרצויות ולפגיעה בקשרים האישיים. המעבר מחוסר ויסות רגשי, לוויסות ולביטוי נעים ומכבד, אינו מחייב הדחקה או הכחשה של הרגשות. הוא יוצר דרכים יעילות לביטוי רגשי מותאם לסיטואציה, כך שהרגשות השליליים יכולים לבוא לידי ביטוי ולא רק להצטבר ולגרום לכאב בלתי נסבל.

  1. להכיר ולהבין את הרגשות: בשביל לשלוט בכעס, צריך להבין אילו רגשות שליליים מעוררים אותו. הכעס הוא בעצם הביטוי לרגשות שליליים. בשביל לא להתנהג באופן אוטומטי, צריך להפריד בין הרגש, לבין התגובה אליו.
  2. תרגול שליטה בתגובות: כשהכעס מתעורר, התרגול הראשון הוא לעצור את התגובות האוטומטיות ופשוט לא לעשות שום דבר. חכה שניה, שתיים וגם דקה. תוכל לקחת לך "זמן פציעות" ולהגיד: "תן לי רגע לענות לך." כך תוכל לצאת ממצב של טייס אוטומטי, לטייס ששולט בכלי הטיס ומביא אותו לנחיתה בטוחה.
  3. התמרת האנרגיה השלילית למעשים טובים: אין צורך לעבור מבחנים שונים ומשונים. נצל את המומנטום והחל ליזום עשייה של מעשים טובים בסביבה הקרובה שלך. אתה יכול גם למצוא עמותה שמדברת אל ליבך ולהתנדב בה. חשוב למלא את העולם שלך בעשייה טובה, שתחזיר לך את הביטחון בעצמך.
  4. בניית דרכי תקשורת חדשות: צא ולמד, איך לתקשר את עצמך בצורה נעימה. למשל, במקום להגיב: "אתה תמיד…" אתה יכול להגיד: "כשאני שומע את מה שאתה אומר, אני מרגיש…" זו דוגמה אחת מיני רבות, שמסבירה את הקשר בין האופן בו הביטוי המילולי, יוצר רגשות ואמפטיה, במקום ליצור תחושה של תוקפנות וניכור.

ביטוי רגשי בדרך אותנטית, שקופה ונעימה, הוא המפתח ליחסים בריאים ומאוזנים. שליטה מסוימת ברגשות ובתגובה אליהם, היא לא רק אתגר מתיש ומתסכל. היא יכולה להיות בשבילך, גם הזדמנות. תיעול של רגשות, אינו דיכוי או ניתוק מהם. הוא התמרה של אנרגיה שלילית, לאנרגיה חיובית. התמרה מביטוי הרסני, לביטוי של בניה ושל חיבור.

 רגשות שליליים אינם הבעיה. הם חלק טבעי של המנעד האנושי. מה שקובע את איכות מערכות היחסים שלך, היא דרכי ההתמודדות עם הרגשות הקשים. למידה להבין, לזהות, לנתב ולהתמודד עם הרגשות שליליים, תוביל אותך לשינוי איכות מערכות היחסים בחייך.

שינוי משמעותי כל כך, לא יכול להתרחש ברגע. הוא יקרה באמצעות עבודה קשה, התמדה ומודעות לרגשות שלך ולאופן בו אתה מבטא אותם. העבודה על שינוי הוויסות של הביטוי הרגשי, תעזור לך להחזיר את הביטחון העצמי ולהנכיח לסביבה את מי שאתה, על כל צדדיך ועם כל האיכויות שלך.

דילוג לתוכן