החיים הם דינאמיים ומשתנים. לכל פעולה ו/או הימנעות, יש בסופו של דבר משמעות. הרבה זוגות מתלבטים, האם יש צורך להתכונן לקראת היריון ראשון. מובן, שזו שאלה רחבה וכוללנית. יחד עם זאת, בואו נעשה תרגיל מחשבתי קצר שאולי יוכל לעזור.
יצאתם לדייט הראשון ולאחר שבוע נפגשתם שוב. נסו להיזכר כמה לבטים, מחשבות, בלבול, חשש והתרגשות חלפו בתוככם. מה אתם זוכרים היום, מהתהליך האישי, שיצר את הזוגיות ואת המחויבות שאתם נמצאים בתוכה ברגע זה? האם יצא לכם לשתף ביניכם בחששות לבטוח זה בזו? בפחד מהלא נודע הנמצא אצל האחר? הקושי להגיע ולפגוש בפעם הראשונה את המשפחה של בן/בת הזוג?
שמתם לב, עד כמה ההכרות עמוקה ביניכם? האם ידוע לכם כיצד מתמודד/ת בן/בת הזוג עם משברים? האם הכרתם כבר את היכולת של בן/בת הזוג לצאת ממצבים קשים? אם כן, מה מאפיין אותו או אותה בהתמודדות עם מצבי לחץ רגשיים, עם חוסר אונים, עם לילות ללא שינה ועם אתגרים חדשים, בהם אין לן/לה ניסיון?
מה הם המשאבים הרגשיים שחשוב לאתר?
אחד הדברים החשובים לאתר, הוא השינוי הצפוי במערכת היחסים הזוגית. כניסה של בן/בת אל תוך מערכת היחסים שלכם, צפויה לשנות את היחסים באופן מהיר ומשמעותי. נכון שהאמירה הזו נשמעת כמו קלישאה שחוקה, אבל היא לא. עד הלידה, מערכת היחסים תישאר בין שניכם, ללא צורך וללא מתן מקום לאדם שלישי. לאחר הלידה, מערכת היחסים הזוגית, לעולם תצריך מכם מאמץ לבדל ולתחזק אותה, ממערכת היחסים ההורית שלכם.
לכן, תיאלצו להיפגש עם עולם הרגש שלכם, שצפוי להתנגד לתפישה השכלתנית שיש כאן שתי מערכות יחסים מקבילות ולעיתים מנוגדות. מערכת יחסים זוגית ומערכת יחסים הורית, של כל אחד מכם כלפי הבן או הבת. בנוסף, תצטרכו לבנות מערכת יחסים ביניכם שמושתת על ההורות, כדי שהיא תוכל לתת מענה לצרכים הרגשיים והתפקודיים של הילדים. נשאלת השאלה, האם נשאר בכלל מקום למערכת היחסים הזוגית, שהיא מערכת היחסים שאתם נמצאים בה כרגע?
בשביל להצליח ולשמר את מערכת היחסים הזוגית, תצטרכו ללכת כבר עכשיו למכון הכושר "מועדון הרגשות המתחלפים". הדימוי של מכון הכושר הרגשי, למעשה מכין אתכם ליום שלאחר הלידה. לקראתו, תצטרכו להתאמן במערכת היחסים שלכם על אכזבה, על חוסר אונים, על חוסר שליטה, על ויתור, על תמיכה, על גמישות, על סיבולת ובעיקר על הענקת עזרה ללא התחשבנות.
אילו שינויים יכולים להתרחש בזוגיות לאחר הלידה?
כפי שציינתי, מערכת היחסים הנוכחית תתרחב לארבע מערכות יחסים עיקריות: א. מערכת היחסים הזוגית. ב. מערכת היחסים של הורה אחד עם הילד/ה. ג. מערכת היחסים של הורה שני עם הילד/ה. ד. מערכת יחסים הורית ביניכם. תוכלו לראות, שיצירת שלוש מערכות נוספות תוך יום אחד, היא קשה, מאתגרת ומתישה.
השינוי במבנה האנושי המשפחתי, מביא איתו, את השינוי שציינתי במערכות היחסים. בנוסף, אתם צפויים לעבור שינויים משמעותיים ברמת התפקוד היומיומי ובאורח החיים. מאזן המשאבים הכלכלי צפוי גם הוא להשתנות. ההוצאות יגדלו ויש לשער שההכנסות יקטנו, תלוי כמה זמן תימשך תקופת הלידה (בעבר היא נקראה חופשת לידה). קשה מאוד לצפות, מה יהיה האופי ומה תהיה ההתנהלות של התינוק. בנוסף, יהיה לכם מאוד קשה למצוא זמן להיות בערנות ביחד.
מאחר והעיסוק העיקרי שלנו כאן, הוא בשימור הזוגיות לאחר הלידה, חשוב לזכור שזו משימה שרוב הזוגות ממעיטים בחשיבותה ברגע האמת. עם כל ההתרגשויות, השמחות, האכזבות, הכישלונות וההצלחות שתחוו לאחר הלידה, יהיה קשה ולא מובן מאליו להתפנות לבנות ולתחזק את הזוגיות. בין השאר, המשפחות והחברים יכניסו רעשי רקע רבים לתוך המערכת. לכן, זכרו כבר עכשיו שהזוגיות תצטרך לקבל מעמד משלה, ביום שלאחר הלידה.
איך להתכונן היום ליום בו נהיה זוג פלוס ילדים?
כבר היום, אפשר להריץ תסריטים ותרחישים ביניכם. נסו לדמיין את מערכת היחסים האישית שתיווצר עם התינוק/ת. נסו לדמיין את עצמכם כהורים לילד/ה בגיל שנתיים וחצי שזקוק/ה ליחידה הורית חזקה, מתפקדת וגמישה. מה יש בכם שיכול לתרום ליצירת מערכת הורית כזו? מה אתם זוכרים שאיפשר לכם להקים זוגיות שמחזיקה עד היום?
נסו לצאת בדמיונכם למסע אתגרי בעולם ללא שינה וללא מנוחה. אפשר לתרגל לילה בו בעזרת הנייד מתעוררים כל שעתיים למשך עשרים דקות וחוזרים לישון. נסו לשאיר את הבית מבולגן כשאתם יוצאים מהעבודה ולחזור לערימת כלים בכיור, בגדים ומכשולים על הרצפה וחוסר יכולת לסדר את הבית. השאירו אותו בכוונה מבולגן למשך יומיים, ברציפות. שימו לב מה אתם מרגישים כלפי עצמכם וכלפי בן/בת הזוג שלכם.
במהלך התרגילים, נסו לשים לב מה קורה ליחסים הזוגיים שלכם. האם מתעורר בכם מתח? האם יש לכם תחושה של תסכול? האם מתרחש בתוככם ריחוק או מתרחשת קירבה? זכרו שהניסיונות הם "על יבש" ולמעשה במציאות תהיה מאתגרת הרבה יותר.
הרבה מאוד זוגות, שוכחים לאחר הלידה, לבנות מחדש את מערכת היחסים הזוגיים, בהתאם לשינויים שמתרחשים בעקבות כניסה של תינוק/ת לחייהם. נסו, למרות הקושי לקחת בחשבון שמערכת היחסים הזוגית כפי שהיא היום, תשנה. זהו שינוי טבעי, שיכול לשפר את הזוגיות ולקרב ביניכם, ככל שתקפידו לתחזק אותה ולשמור עליה.